"Et j'irai loin, bien loin, comme un bohémien, Par la Nature, - heureux comme avec une femme."
Arthur Rimbaud

zondag 6 november 2011

Luxemburgse muizenissen

M'n voeten leidden me ineens
ergens zomaar heen
tussen stille machtige eiken door
langs beuken slank en zonder gehoor

En steeds werkten m'n voeten
langsheen boswegen wroetend
ze leken zomaar eindeloos te gaan
zonder eindpunt in zicht en zonder argwaan
Maar ... Voorwaar ...

Dan valt blad op blad
en Eden's herfst is daar
Waar ik ineengedoken zat
vielen ineens vuurrode bla'ren

VAG - partim "Eden's herfst" (2011)
Het was een kans die biologen niet konden laten liggen, dat zoogdierenweekendje van de zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt; alleen de planning was voor Rein en mij al voldoende. Dat omvatte onder andere in Luxemburg met een lokale onderzoeker, Mark, het veld in te gaan op zoek naar Hazelmuizen (Muscardinus avellanarius) en Wilde kat (Felis silvestris silvestris) ! Ook Marian en Leonie gingen graag mee opdat wij venten hen niet jaloers zouden kunnen maken met mooie waarnemingen.

En zo laadden wij de Passat in op 'n late vrijdagmiddag om de wielen te wenden naar het oosten, meerbepaald het dorpje Hollenfels in Luxemburg dat in het meer bergachtig aandoend noorden van het kleine landje gelegen is. Daar had de organisatie voor ons kamers gereserveerd in een jeugdherberg in 'n kasteel; erg origineel ! Maar belangrijker was dat we middenin de bossen zaten zodat we na aankomst al direct met ons viertjes op verkenning gingen ...

Een Lederloopkever (Carabus coriaceus), een steeds roepend vrouwtje Bosuil (Strix aluco) maar ook deze Boskrekel (Nemobius sylvestris) passeerden onder onze onderzoekende blikken.

Marian en Leonie bewonderen de prachtige sterrenhemel die in deze contreien veel mooier tot uiting komt dan in lichtvervuild Vlaanderen.

Na een vrij onrustige nacht door piepende stapelbedden en ondergetekende die in zijn slaap roept staan we op voor dag en dauw om met de hele groep te ontbijten en daarna de bevroren velden in te trekken.

Een actief groepje Geelgorzen (Emberiza citrinella) houden enkelen van ons even bezig in de opgaande zon.

Dit prachtig bevroren koolzaadveld houdt Rein en mij ook even bezig ...

En dan is het eindelijk zover : we vinden een Hazelmuisnestje in de dichte bramenstruiken en de bewoner is nog aanwezig ! Erg typisch voor deze soort is dat ze zich voor de veiligheid steeds achter een takje of iets dergelijks verstoppen tot grote verveling van de fotografen maar poseren kan hij wel; het is een eerder nieuwsgierig beestje.

Goedele, die ook op Hazelmuizen werkt, vangt het beestje -het is een mannetje- om hem te wegen -19.6gram-en om een DNA-staal te nemen door haren te verzamelen. Deze worden in een epje gestoken, gelabeld en onderzocht in de universiteit van Luik op populatiegenetica. Hoeveel afwisseling is er in één populatie en is er voldoende uitwisseling tussen populaties ? Dat zijn enkele vragen die men zo poogt op te lossen.

Nadien stappen we het woud door, vergeven van de rust.

Het is een mooie morgen voor fotografen zoals Rein's glimlach en vlugge tred bewijst ...

Nee, deze blog ontsnapt niet meer aan de paddenstoelen ...

's Namiddags bezoeken we Luxemburg-stad met een gids en duiken we even het natuurhistorisch museum in. Het is een verrassend mooie stad met een rijke historie en de moeite waard voor een korte trip. 's Avonds trekken we nog rond maar we gaan tijdig slapen want de volgende morgen staat er nog een stevige wandeling te wachten...

De bergachtig heuvels rond het kasteel glinsteren bij het ontwaken.

We zijn klaar voor de wandeling op de stevige hellingen rond Hollenfels.

Wat is ons doel ? De tegenhanger van de Hazelmuis; namelijk de Wilde kat ! Onderzoeker Mark heeft tot 2009 namelijk ook op deze soort gewerkt met zenders en weet een toenmalige vaste nestplaats in de buurt zijn. Het dier zelf zouden we niet zien ...

... maar deze verse krab- en pootsporen evenals uitwerpselen duiden er wel op dat het dier ons ergens stiekem ligt te beloeren, beducht op indringers in zijn territorium.

Het mag gezegd, dit dier zijn territorium en bij uitbreiding alle Luxemburgse wouden mogen er best zijn qua natuur en schoonheid ! Het was een zeer plezant en leerrijk weekend dat voor ons absoluut voor herhaling vatbaar is en ook mijn meer avontuurlijke lezer krijgt het noorden van Groot-Hertogdom Luxemburg als ultieme korte-vakantie tip mee !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten