Some are born to move the worldEen zeer warme zon staat op mijn blauw Volkswagenbusje als ik de andere leden van onze kleine "expeditie" ophaal op de campus in Heverlee. Ons doel vandaag ? We gaan de ontoegankelijke delen van het natuurreservaat Doode Bemde in om een inventaris met sleepnetten en vlindernetten uit te voeren, vooral gericht op bladhaantjes (Chrysomelidae) maar ook sprinkhanen en lieveheersbeestjes krijgen onze aandacht. Hiervoor hebben wij bij conservator Piet De Becker toestemming gevraagd in ruil voor een gedetailleerd verslag na afloop. De ontoegankelijke delen die we vandaag bezoeken zijn de gronden langs de rechteroever van de Dijle, voornamelijk bestaande uit hooilanden, komgronden en uitgestrekte rietvelden.
To live their fantasies
But most of us just dream about
The things we'd like to be
Rush - Losing it
Op weg naar de hooilanden moeten we door hoog opgeschoten bramen en brandnetels onze weg banen, ten einde een makkelijkere route te vinden in het riet merk ik helaas het niveauverschil van een halve meter niet op, schuif ik uit en beland languit in de roestbruine modder ... Een beetje avontuur kan toch niet ontbreken.
Andere bijvangsten zijn onder andere deze nog ongedetermineerde grote zweefvlieg.
Ook diverse spinnen worden mee opgepikt. Helaas kennen we van deze mooie maar moeilijke groep niet veel ... Maar intussen is het door Christiaan gedetermineerd als een vrouwtje Gewone tandkaak (Enoplognatha ovata).
Pieter toont hier een sleepnet dat lijkt op een vlindernet maar uit een veel stevigere stof bestaat zodat men het tussen de planten door kan slepen. Het wordt vooral gebruikt voor sprinkhanen, kevers, spinnen en dergelijke.
Ook de Bruine zandoogjes (Maniola jurtina) waren weer massaal actief op de vele distels.
Maar ook diverse bijen profiteren van de bloemenrijkdom om dat kostbare nectar te verzamelen en intussen onbewust mee te helpen met het voortbestaan van de planten.
Net als de bijtjes is Roel zeer actief bezig.
Met succes trouwens want het is Roel die deze zeldzame Gouden sprinkhaan (Chrysochraon dispar) vindt. Er wordt nu volop door vrijwilligers naar deze soort gezocht om zijn juiste verspreiding in kaart te brengen, er word inmiddels vermoed dat deze soort jarenlang "onder de radar" bleef en zijn verspreiding veel ruimer zal zijn dan aanvankelijk aangenomen.
Deze sprinkhaan heeft zijn naam niet gestolen, onder de juiste invalshoek van het licht glanst het achterlijf met een goudkleur.
Martijn zoekt het tijdens de lunchpauze hogerop, men weet nooit wat men in een gezonde eik of wilg aan insecten kan aantreffen.
Tom zocht 'n vogel zonder succes.
Voor zweefvliegen is dit een paradijs.
Maar ook de zeer algemene Grote groene sabelsprinkhaan (Tettigonia viridissima) treffen we hier "en masse" aan.
De Dijle, grillige rivier, trekt zich van niets aan; ze glanst in de zon en stroomt wellustig verder tussen de hooilanden in haar eigen vallei.
We sluiten de dag af met 5 of 6 soorten bladhaantjes die met de binoculair nog moeten geverifieerd worden door Martijn. Qua soortenrijkdom op bladhaantjesniveau is dat niet spectaculair maar andere insectengroepen zijn hier wel erg goed vertegenwoordigd. Daarnaast zijn we weer die prachtige zomerse indrukken van dit rustig gebied rijker !
Geen opmerkingen:
Een reactie posten