Are you flying
Above where we live
Then I look up a glare in my eyes
Tori Amos - Sleeps with butterflies
De Sleedoornpage (Thecla betulae) wordt sinds 2008 in Vlaams-Brabant goed opgevolgd onder impuls van lokale biodiversiteitsbescherming. Zowel in de Dijlevallei als in de Hagelandvallei zijn er diverse kilometerhokken die nu ieder jaar gecheckt worden op Sleedoornpage-eitjes. Dit is ook een project waar Roel aan meewerkt en ik help soms mee om te zoeken, ondertussen de doorns van de Sleedoornstruiken (Prunus spinosa) trotserend. Net als vorig jaar (klik) heeft Roel onder andere een traject in het reservaat Hagelandvallei waar wij de voorbije weken twee keer ingegaan zijn. Met een zeer goed resultaat, in totaal hadden we 17 eitjes !
Deze foto, door Roel gemaakt, toont een vrij uitzonderlijke situatie van vier eitjes op één plant, met zelfs drie eitjes tegen elkaar gelegd.
Ook deze eitjes kunnen het slachtoffer worden van een predator.
Vergelijk vooral de grootte van de eitjes tegenover de ongeopende knoppen van de Sleedoorn. De eitjes zijn zo'n twee millimeter in doorsnede maar eenmaal je het zoekbeeld hebt, vind je ze vrij gemakkelijk.
Zelfs voor een normale 105mm macrolens zijn de eitjes te klein, daarom werkte ik ook nog eens met een losse 50mm lens omgekeerd tegen de macrolens. Hier zie je duidelijk de golfbalstructuur van het eitje. Mijn lezer moet zich de volgende situatie eens proberen in te beelden : ik heb een Sleedoorntak vast, de camera in dezelfde hand terwijl de vingers van deze hand de lens ondersteunen samen met de losse (!) 50mm die ertegen moet gehouden worden. Met de andere hand moet ik de camera bedienen en foto's nemen. Een waar huzarenstukje !
Mijn handen stonden vol krassen na iedere keer maar het is het waard. Onze kennis over de verspreiding en overleving van de soort neemt toe met ieder eitje dat we tellen. Kennis is onbetaalbaar !
Geen opmerkingen:
Een reactie posten