"Et j'irai loin, bien loin, comme un bohémien, Par la Nature, - heureux comme avec une femme."
Arthur Rimbaud

maandag 17 oktober 2011

Egenhoven en paddenstoelen

C'était l'automne, un automne où il faisait beau
Une saison qui n'existe que dans le Nord de l'Amérique
Là-bas on l'appelle l'été indien
Mais c'était tout simplement le nôtre
Avec ta robe longue tu ressemblais
A une aquarelle de Marie Laurencin
Et je me souviens, je me souviens très bien

Joe Dassin - L'été indien


Het is inmiddels herfst en deze blog blijft dus even in het teken staan van de vruchtlichamen der hyfen oftewel paddenstoelen. Reinhardt en Gert zijn de eetbare zelfs aan 't uittesten op smaak terwijl Jan zich goed oefent in de determinatie. De diversiteit in Vlaanderen is verrassend groot, zo bleek uit de recente verspreidingsatlasgegevens (klik hier) en regelmatige worden er nog nieuwe soorten ontdekt zoals de excursie van 't vak "Diversiteit van fungi" dat onder leiding van fungi-kenster Roosmarijn Steegmans van Natuurpunt in het Arenbergpark (Heverlee) de Zijige inktzwam (Coprinus insignis) vond; een Vlaamse primeur op onze campus !

Maar onze eigen pogingen mogen er ook wezen; als voorbereiding op een BIOS-wandeling van onze studentenkring trokken we de dag voordien Egenhovenbos in om de aanwezige soorten te zoeken en te determineren zodat de wandeling vlot kon verlopen. Een foto-impressie kon niet ontbreken ...

Meten is weten ...

... voor deze Schubbige boschampignon (Agaricus silvaticus).

Ook bij de massa's vezelzwammetjes wordt er gestopt, deze groep is zeer moeilijk determineerbaar en moet eigenlijk met de sporen onder de microscoop bevestigd worden.

Een typerende soort in oude beukenbossen op kalkhoudende leem- en kleibodems zoals aan de westkant van Egenhovenbos is de Prachtmycena (Mycena crocata).

Een letterlijk grootse afsluiter waren deze Reuzenzwammen (Meripilus giganteus) die in luttele tijd een Beuk (Fagus sylvaticus) zo kunnen verstikken; vergelijk hun grootte maar eens met mijn Columbia's, maat 48. Ze zijn eetbaar maar enkel smakelijk in jonge vorm, dan schijnt de smaak wat weg te hebben van noten.

De herfst begint langzaam de bossen in te nemen, de nachten worden kouder, de dagen korter en de zoogdieren worden actiever terwijl de trekvogels "en masse" het land overvliegen. Het wordt weer een boeiende periode !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten