"Et j'irai loin, bien loin, comme un bohémien, Par la Nature, - heureux comme avec une femme."
Arthur Rimbaud

zaterdag 26 mei 2012

Festijn in de Viroinvallei

"To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour."

William Blake - Auguries of Innocence
De Viroinvallei. Het blijft een zuidelijk stukje België waar je jezelf heel ver weg waant. Op een late aprildag op warme kalksteenheuvels hoef je je ogen maar te sluiten en je bent in Italië, Spanje of Frankrijk. Combineer dit met de kleine, Franstalige dorpjes, een vegetatie die voor de doorsnee Vlaming volslagen onbekend oogt en een fauna die slangen en andere reptielen omvat en deze zuiderse illusie is niet moeilijk op te roepen. Ik wou absoluut nog eens terug in de lente en ik kreeg Lore ook zover om er een fotografie-dag van te maken. Gewapend met onze Canons gingen wij dus op pad onder een zware watergevulde bewolking die, zoals mijn klein teentje al voorspelde, opklaarde zodra wij in de Viroin arriveerden en de rest van de namiddag gaf een landschap onder onze ogen weer waar fotografen lyrisch van worden. Laat de foto's maar voor zich spreken ...
In de laatste regendruppels zoeken we de eerste bloeiende Mannetjesorchissen (Orchis mascula), het is een late lente na zo'n regenachtige aprilmaand en het contrast met de bloeiende graslanden van vorig jaar is groot.
Ook de insectenfauna is niet zo uitgebreid voor de tijd van het jaar maar deze Maartse vlieg (Bibio marci) liet zich makkelijk op beeld vangen. Het is eigenlijk geen vlieg maar behoort tot de rouwvliegen (Bibionidae) en ze vliegen vooral in april ...
De wolken trekken op en Lore ziet de dag weer zitten.
Een Kogelbloem (Globularia bisnagarica) twijfelt of hij uit zijn gezellig hoekje zou komen. Het is toch zo lekker knus.
Een Muurhagedis (Podarcis muralis) doet wat ze het beste doet : stenen beklimmen en zonnen.
In de zon doet een Rolpissebed (Armadillidiidae) enkele turnoefeningen.
Deze mieren (Formicidae) waren hun larven aan het verhuizen toen wij ze ontdekten. Het was een hele bedrijvigheid dat de uitdrukking "ijverig als een mier" alle eer aan deed.
Schapenwolkjes en ongelovelijk diepblauwe luchten zorgen voor een fotografisch festijn voor mijn Canon Eos 350D met polarisatiefilter. Net zoals de geuren en kleuren van de Viroin voor een zintuiglijke festijn zorgen. Ga erheen. Je zal het je niet beklagen ! Deze pdf (klik!) van de Landschap vzw kan je zeker op weg helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten