Een van de eerste mooie aprildagen en het is nog steeds Paasvakantie. Darko heeft al langer de lentekriebels in zijn buik en wilt niks lievers dan erop uit gaan. Deze zonnige maandag geef ik hem volmondig zijn "goesting" zoals we zeggen en we trekken samen naar Egenhovenbos. Daar staat Jan op ons te wachten om zijn herbariumspecimens wat aan te vullen.
Egenhovenbos is het kleinste bos van de regio ten zuiden van Leuven en behoort tot de beheersregio Meerdaalwoud en wordt dus door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) beheerd. Men vind er onder andere genetisch inheemse eiken die speciaal bewaard blijven met specifieke maatregelen en wiens zaad men oogst voor de zaadbank van INBO waar het dient als inheemse reserve voor andere gebieden om zo hybridisatie van soorten tegen te gaan.
Een andere wetenswaardigheid is dat Egenhovenbos eigenlijk vooral een overstromingsbos is met dus veel elsen en esdoorn maar ook aangeplante Moerascypres met luchtwortels en al.
Dwars door Egenhovenbos ligt een verlaten spoorwegdijk, nog door de Engelsen aangelegd voor de wereldoorlogen maar waar men onverwachte moeilijkheden bij kreeg. Intussen is deze dijk uitermate geschikt gebleken om een buffer te zijn voor het overstromingswater van de Dijle, bij piekdebieten sluit men de sluizen en loopt het bos onder.
Egenhovenbos omvat ook een aantal natte hooilanden waar nu de Dotterbloemen in bloei staan en de Gevlekte orchis bloem begint te vormen voor eind juni.
Jan met een Dotterbloem dewelke in het ijzerrijke kwelwater groeide.
In het oud bos zelf is er een heel tapijt van voorjaarsbloeiers te vinden zoals de zeldzame Eenbes, de sierlijke Slanke sleutelbloemen, Gevlekte Aronskelken, Bosanemonen en het Donkersporig viooltje.
En dit alles op slechts 400 meter van onze Campus Arenberg in Heverlee ...
maandag 3 mei 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten