"Et j'irai loin, bien loin, comme un bohémien, Par la Nature, - heureux comme avec une femme."
Arthur Rimbaud

vrijdag 16 september 2011

Zoölogisch instituut

But what is happiness except the simple harmony between a man and the life he leads? - A. Camus

Ik ben vandaag eindelijk afgestudeerd als "Bachelor of Science in de biologie" en nu kan eindelijk 't ware werk beginnen : de specialisatie in de masterjaren. Het waren drie mooie jaren en ik vond dat ik op deze blog dat op een of andere manier gestalte moest geven. Niet door foto's van m'n medestudenten en ik, verwikkeld in labo's, excursies of dergelijke; die komen al geregeld in mijn verhalen aan bod. Nee, ik vond het een leuker idee om eens een kleine impressie te geven van een gebouw dat ik in die drie jaren meermaals bezocht en dat toch ook een rijke geschiedenis heeft : Het Koningscollege Zoölogisch Instituut van de KU Leuven. Dit herbergt een grote verzameling opgezette dieren, van de doodgewaande Coelacanth (!) tot de uitgestorven Amerikaanse trekduif. Een geheime plek die wél publiek toegankelijk is na de renovatie en waarvan men de boeiende historiek hier kan lezen.

Opgezette dieren kan men misschien luguber vinden maar ze vertegenwoordigen een zeer hoge informatieve en educatieve waarde.

Maar ook geologische informatie en fossielen vormen mee het verhaal van het leven.

Maar het pronkstuk van het museum is toch dit skelet van een Groenlandse walvis, in de 19e eeuw door professor Van Beneden voor de collectie aangeschaft.

Zo in de paar minuutjes voor een les of practicum hier rondwandelen verrijkt mijn kennis steeds weer en herinnert mij weer aan de fragiliteit van onze Aarde, hoe weinig we er eigenlijk nog maar van weten en mijn toekomstige rol daarin als "wetenschapper van het leven". Er is hoop, maar de natuur en onze omgeving behouden vereist kennis van die omgeving !


*Een impressie van het Plantkundig instituut, dat ander door biologen veelvuldig bezocht gebouw kan men hier vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten