"Et j'irai loin, bien loin, comme un bohémien, Par la Nature, - heureux comme avec une femme."
Arthur Rimbaud

vrijdag 25 november 2011

l'Ostendaise

And time flies by,
dreams dissolute in the upper sky
as the flags and banners
dress the masts, as if it is a holiday

In the salty wind,
Oceanic languors
conduct me along the banks
along the steam and the fog
along l'Ostendaise

VAG@2008 - partim l'Ostendaise
Een week vakantie aan onze Belgische kust met mijn nieuwe fiets, een Stevens Galant SX, gecombineerd met prachtig weer en gekruid met lange strandwandelingen met m'n hond Darko kan niet anders dan geslaagd genoemd worden. Een korte impressie van een fietstocht naar Oostende en de polders kan niet ontbreken op deze blog.

De nieuwe fiets, deel van mijn goede voornemens en oude wensen, rijdt vlotjes over de wegen.

Mijn moeder had mij opgedragen om een halve kilo verse garnalen te kopen. Oostende is bijna het synoniem voor de Vistrap, van oudsher de belangrijkste plaats waar men vis en andere zeevangsten bijna letterlijk "van de boot" kan kopen; de visser, zijn vrouw, kinderen, familieleden of vrienden staan in de kraam en verkopen hun waar. Anderen verkopen in de kramen de vis van de vroege ochtendveiling.

Niet alleen kabeljauw en haring, garnalen of platvissen worden volop verkocht maar af en toe liggen er zelfs Hondshaaien (Scyliorhinus canicula) tussen ... Deze totaal ongevaarlijke haaiensoort is de enige die in onze Noordzee leeft. Medestudenten en afgestudeerden in de biologie zullen deze soort zeker kennen, vanbinnen en vanbuiten, uit onze practica diversiteit van dieren.

De kleine garnaalvissers zijn in Oostende sterk uitgedund door een algemene malaise in de sector door de alsmaar meer heersende fabrieksmentaliteit die ook onze stocks van economisch belangrijke vissensoorten zoals kabeljauw sterk doet afnemen. Het is een wereldwijd probleem en men zou terug naar een kleinere vloot moeten met particuliere boten die veel flexibeler kunnen werken en technieken opleggen die bijvangst verminderen en energie sparen in tegenstelling tot de alom tegenwoordige boomkor die ook de zeebodem niet spaart. Helaas missen we weer een lange termijnsvisie en politieke moed.

Een gevolg van de grote malaise : het aantal kleine vissersbootjes met Oostende als thuishaven is inmiddels op één hand te tellen. Deze zijn de boten die rechtstreeks op de Vistrap verkopen.

Dan werd het tijd om de kaart boven te halen en het goed uitgezette fietsknooppuntennetwerk te gebruiken. Zo belandde ik in het achterland waar uitgestrekte polders en romantische boerderijtjes mij langs de route begroetten.

Dichtbij Leffinge speurde een Torenvalk (Falco tinnunculus) vanaf een draad de omgeving af die uit wijdse weiden en akkers bestaat op de zware poldergrond; de herfst begon het land in zijn greep te krijgen en de boeren waren overal druk doende met hun seizoenale verzorging van hun kostwinning.

Na zo'n dertig kilometer kwam ik met aangedampte brillenglazen het huurappartement binnen waar Darko mij al opwachtte, smekend met zijn oogjes om nog eens te gaan wandelen ... op zoek naar meer avontuur in de natuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten