"Et j'irai loin, bien loin, comme un bohémien, Par la Nature, - heureux comme avec une femme."
Arthur Rimbaud

dinsdag 24 juli 2012

Nostalgie op wielen

Don't make me sad, don't make me cry
Sometimes love is not enough and the road gets tough
I don't know why
Keep making me laugh,
Let's go get high
The road is long, we carry on
Try to have fun in the meantime

Lana Del Rey - Born to die
Het is een modern popliedje maar het thema dat Lana Del Rey overtuigend bezingt is zo oud als de eerste verbrandingsmotoren en hun eigenwijze pioniers. Een idee van vrijheid op wielen. Een drang naar snelheid, een drift die vele mensen doorheen de geschiedenis bezield heeft maar ook een drang naar het ontdekken van vreemde oorden die nu nog meer binnen het bereik kwam van de gewone burger. Zeker op een motor of een motorfiets, die veel goedkoper waren, was dit een droom binnen handbereik.

Een van de getuigen van een bewogen mechanische geschiedenis in eigen Belgenland is het motorenmerk Gillet-Herstal uit Luik (Liège). Toen mijn grootvader, Constant Boghe, in 1955 opgeroepen werd voor de verplichtte legerdienst was dit motorenmerk al op zijn retour maar het Belgische leger bleef het merk trouw, kwestie van de nationale economie te ondersteunen. Zo reden ze ook rond met Minerva jeeps, die eigenlijk Landrovers waren waarvan de rechten gekocht werden om in productie te gaan in de havenstad Antwerpen. De jaren '50 waren optimistische economische jaren en dat reflecteerde zich ook in het straatbeeld. Gillet-Herstal maakte vooral in de jaren '30 furore. Na de oorlog was de ondernemingszin wat uitgedoofd en eind jaren '50 verdween het merk dan ook van de markt. Bekendere merken bij 't Belgische leger/Armée belge waren Ariel, Harley en FN. Ik durf wedden dat de meesten van mijn lezers, net als ik vroeger, de helft van deze namen niet meer herkennen. Ze zijn dan ook sinds lang uit het collectieve geheugen geprutteld maar ik blijf het een fascinerend onderwerp vinden.
In 1955 werd mijn grootvader opgeroepen naar het opleidingscentrum van het leger in het Brusselse Etterbeek en Tervuren. Hier leerde hij onder andere voertuigen besturen en kreeg hij een rijbewijs voor alle typen. Daarna werd hij ingedeeld bij de Luchtmacht als MP (Militaire politie) en kreeg hij als dienstvoertuig een Gillet Estafette waarvan hij zich nog heel goed herinner dat het een 500cc model was. Dit houdt een zijkleppenmotor in (de brandstof wordt dus horizontaal in de cylinders gebracht in plaats van bovenaf). Op bovenstaande foto ziet u mijn grootvader, met de pothelm op zijn kop (zo genoemd wegens de wel sterke gelijkenis met een nachtpot), in statige positie in het park van Tervuren met op de achtergrond wat nu het Koninlijk museum voor Midden-Afrika is, mogelijk in 1955 vlak na het begin van zijn opleiding. Het is trouwens een van de weinige voertuigen in zijn leven die mijn grootvader bijgebleven zijn. Dat is een zeldzaam feit. Zijn zes maanden in Tervuren patrouilleerde hij met deze Gillet en op 21 juli 1955 deed hij mee aan het militair défilé in Brussel voor de nationale feestdag onder het oog van koning Boudewijn. Toen moesten de motards nog kruiselings onderheen rijden en zelfs door een ring van vuur rijden. Een aspect dat men bij onze huidige défilé niet meer terugvindt !
Mijn grootvader werd vanaf 1 juni 1955 toegewezen aan het "Politiesmaldeel", bekrachtigd door Kapitein van het Vliegwezen Delmoitie, bevelhebber van dit smaldeel, en uiteindelijk werd Constant gelegerd in het springstoffendepot in Vaalbeek (Meerdaalwoud) dat nu nog steeds actief is en de DOVO herbergt : de ontmijningsdienst. Op 1 november 1955 haalde hij de graad van Korporaal zoals uit zijn militair zakboekje blijkt. Dit is een boekje dat werkelijk fungeert als tijdmachine naar ver vervlogen tijden waarin mensen gewoon met handschrift administratieve taken vervulden, compleet met vele stempels. Zowel de fysieke gegevens als identiteit, vingerafdrukken en medische gegevens van de soldaat werden hierin opgenomen gevolgd door een overzicht van verloven, eventuele tuchtmaatregelen en opleidingen die met succes voltooid werden en een kort overzicht van reglementeringen en dergelijke. Mijn grootvader ging na zijn zes maanden in Tervuren zes maanden naar het militair vliegveld van Beauvechien en sloot zijn legerdienst af met zes maanden in Meerdaal. Op deze twee locaties was hij de commandant van de wacht die zich te voet afspeelde. Aan het avondeten daarnet vertelde hij mij nog volgende anekdote : de wachthonden van Meerdaal vielen niet aan als de persoon een witte riem en witte broekophouders droeg, ieder ander vielen ze direct aan ...
Ook een regelrechte getuige van de patronaliserende tijdsgeest vindt men terug in "Daarom - het handboek van de soldaat", dit kregen militairen die net opgeroepen waren en is vol met tegenwoordig erg hilarisch klinkende omschrijvingen van heikele thema's zoals seks, flirten, geld, spionnen, opschepperij maar ook met raadgevingen voor een schoon en gelukkig soldatenleven compleet met ochtendoefeningen, frisse lucht in de kamer en dergelijke.
Na zijn voltooing van de legerdienst met een "huiswaartse zending" op 27 november 1956 vatte mijn grootvader terug zijn job bij de Posterijen op en ging dus de fiets op, deze keer een Leuvens fietsenmerk "Lovania". Daarnaast trouwde hij op 6 mei 1959 met mijn grootmoeder Hilda Vancaudenberg, in deze foto zijn ze allebei te zien op een picknick met de geleende Renault 4CV van nonkel Jef Boghe. Tot 1966 kreeg mijn grootvader brieven van de legeradministratie die een kazerne vermeldden waar, indien de oorlog uitbrak of bij algemene mobilisatie, mijn grootvader direct zich moest aanmelden. De Belgische dienstplicht hield in dat, na de diensttijd, de mannen ten allen tijde beschikbaar moesten zijn voor het leger maar na 1966 werd er niets meer gecommuniceerd. In 1994 werd de dienstplicht in België opgeschort.

Voor meer informatie over Gillet-Herstal kan u terecht op deze website van enthousiastelingen : http://www.gillet-herstal.be/

vrijdag 20 juli 2012

Mollendaal - Van winter tot zomer

Mother Nature is a beautiful woman sent down to bless us with the woods, the animals and the smell of the outdoors. I worship her.
Grizzly Dan
Een foto-impressie van Mollendaalbos en Mollendaalplateau van januari tot juli kon ik niet nalaten om te posten. Het is een gebied dat ik zeer goed heb leren kennen sinds ik eind 2009 met de opvoeding van onze Border Collie Darko startte en we begin 2010 lange wandelingen begonnen te maken. Mollendaal is een ideale uitvalsbasis omdat je daar naargelang waar je zin in hebt kan kiezen tussen bos, veld of een mengeling van beiden. Ook de tijdsduur van de wandeling is perfect af te lijnen gaande van een half uur tot meer dan twee uur. Maar ook de natuur is afwisselend en verrassend genoeg, steeds weer, zodat het nooit een saaie routine wordt ! Ik laat de beelden voor zich spreken ...
Ja, Darko blijft gelukkig, zeker als je de woorden "wandelen" of "balletje" durft in de mond te nemen...
Glinsterende ijzige wegen en besneeuwde bosdreven blijven toch datgene waar ik me het meeste thuisvoel ...
2012 begon voor mij alleszins schitterend met mijn eerste Bosuil die ik in klaarlichte dag kon bewonderen. Koortsachtig maakte ik foto's met mijn Canon Powershot D10 door de verrekijker maar meer nog dan het documenteren bleef ik zeker tien minuten in bewondering toekijken naar deze "nestor" van de bosvogels ...
Het seizoenale ritme overheerst, februari brengt de traditionele houtoogst. Zware machines en pokdalige handen togen aan het werk in geuren van modderige humus en zaagsel.
En voor iemand het door heeft kruipt het leven terug in de stammen als de lente haar armen uitstrekt ...
Ook de amfibieën voelen de lente opkomen en geven antwoord met eeuwenoude instincten van trek en voortplanting, al beseffen ze het niet. Dit mannetje Alpenwatersalamander (Mesotriton alpestris) voelt gewoon dat hij een vrouwtje moet zoeken ...
Ja, ik ben een voyeur...
Vuursalamanders (Salamandra salamandra terrestris) kleuren de oevers van de bospoeltjes. Ook mijn lievelingsamfibieën voelen de larven in hun buik kriebelen en zoeken water op om hen af te zetten.
Reeën fotograferen is iets waar ik mij dit jaar meer mee bezighou, met weinig succes tot nu toe behalve dan in la Brenne, maar "chance encounters" -toevallige ontmoetingen- zoals deze blijf ik geregeld ondervinden.
En tenslotte begint de zomer in de lucht te komen. Dit is de boom van de eerste afbeelding waarmee ik deze blogpost begon. Seizoenen, ik blijf ze geweldig vinden ...
Dit jaar zijn er massaal veel Hazen (Lepus europeaus) aanwezig op het plateau en in het bos. Regelmatig gebeurt het mij dat ze tot op slechts vijf meter van mij lopen. Natuurlijk heb ik op die momenten nooit mijn deftig fotogerief mee ... Hier moest ik weer door mijn verrekijker deze springende kerels fotograferen.
Twee Groene zandloopkevers (Cicindela campestris) genieten van een intiem momentje op de kapvlakte.
Juni. Mijn favoriete maand ondanks de examens maar wat de natuur in deze maand uit haar kasten trekt is steeds weer verfrissend nieuw.
De maan waakt over de oude hoeven die her en der het plateau bevolken.
Echter, juni brengt ook al even traditioneel de eerste zomer onweders...
Bovendien is het dit jaar een erg nat en vrij koel voorjaar geweest. Mogelijk is deze Vos (Vulpes vulpes) ten prooi gevallen aan een ziekte. Een gelegenheid voor de detrivoren van het bos om zich vol te eten en zich voort te planten. Het lijkt wreed, dat is ook zo, maar zoals ik al geregeld vertelde : het is de natuur. Het is inderdaad een cyclus.
Ook de boeren leven in een cyclus, hoezeer de mens dat ook heeft proberen door te breken met techniek, ze moeten nog steeds de seizoenen en hun gewassen volgen.
Ook de veldbloemen in hun simpele schoonheid leven mee op deze cadens.
Tenslotte rijpt het graan onder de sterk wisselende weersomstandigheden van deze julimaand.
Zo dienen de vroege zomermaanden zich aan : met hooigeur en kriebelende t-shirts. Er is alweer een half jaar voorbij gevlogen. Het lijkt nog of het gisteren was dat Darko en ik voor het eerst naar de hondenschool gingen of dat we onze eerste wandeling zonder leiband deden. Tempus fugit !

maandag 9 juli 2012

Big Jump Dijle

Het is al heel mijn leven dat ik mij aangetrokken voel tot water. Net zoals vele andere mensen het onbewust beseffen is het de vele gedaanten dat dit chemisch element kan aannemen die ervoor zorgen dat water lijkt op de menselijke lotgevallen en gedachten.

Het is niet voor niets dat water zoveel aandacht kreeg in de Romantiek van illustere namen zoals Frédéric Chopin en Claude Debussy, Claude Monet en Pierre-Auguste Renoir en vergeet Victor Hugo en William Wordsworth niet. En de lijst groeit en groeit als je erover nadenkt zoals dit kunstwerkje van Johann Wolfgang von Goethe met zijn "Gesang der Geister über den Wassern" :
Wind ist der Welle
Lieblicher Buhler;
Wind mischt vom Grund aus
Schäumende Wogen.

Seele des Menschen,
Wie gleichst du dem Wasser!
Schicksal des Menschen,
Wie gleichst du dem Wind!
Toch behandelen we het water om ons heen tegenwoordig behoorlijk stiefmoederlijk. Om maar niet te zeggen ronduit slecht. Niet alleen de zeeën maar ook onze rivieren kreunen onder de menselijke last. In Vlaanderen verbetert de situatie stilletjes aan dankzij de scheiding van regenwater en afvalwater en de zuiveringsstations die her en der ingeplant worden. Onze rivieren komen terug tot leven.

Denk er even over na. Zonder water was er nooit een mens. Water had een sleutelrol in de evolutie van het leven en is nu nog levensnoodzakelijk. Doe een beetje moeite in uw aankopen, beperk de plastics en bespaar een beetje in het badschuim of douchetijd. Vele druppels maken een zee van verlichting van onze watersystemen...
Om het publiek een beetje wakker te schudden en bewust te maken organiseerden Natuurpunt en Aquafin samen met een aantal bekende Vlamingen voor het zesde jaar op rij de Big Jump : dit jaar kon men op zondag 8 juli over 20 verspreidde locaties in Vlaanderen tegelijk in een rivier of kanaal springen om 15 uur stipt. Dit jaar daagden er 2000 durvers op over heel Vlaanderen om in het water te springen, verlangend naar schoon water om ooit terug overal te kunnen plonzen en duiken en proetsen als onze overgrootouders ooit deden. Lees de Witte van Ernest Claes maar eens: het is een portret van jeugdige onbezorgdheid langs de oevers van de rivier toen jongens al spelend leerden zwemmen in onze heldere rivieren. Nauwelijks 60 jaar geleden kon dit nog. Dit kan opnieuw. Met moeite, tijd en vooral publieke steun.
Ja, ook ik stond tussen die 2000 springers samen met Marjo, Kiki en Vincent. Namelijk aan onze eigen Dijle die nog steeds een speciaal plaatsje in mijn hart bekleed. In zwembroek met meer dan 50 andere mensen. De kans om in onze Dijle eens te kunnen plonzen wou ik niet laten voorbij gaan. De regen van de voorbije dagen had haar rossig gekleurd van het sediment dat ze meevoert en haar stroming was versterkt maar het was nog meer dan veilig genoeg om het publiek te laten kennismaken met een van de properste en natuurlijke rivieren in Vlaanderen. Doordat ik mee sprong kan ik u geen geweldige springfoto's bieden zoals men die nu op de website of op hun facebookpagina kan vinden maar ik kan u wel een uniek zicht geven op het zwemmen in de Dijle vanaf het wateroppervlakte !
Maar eerst werd de stroming gecontroleerd om te zien of het verantwoord was om iedereen in de Dijle te laten zwemmen, kinderen incluis.
Na het spannen van de veiligheidstouwen werd het groen licht gegeven en de Leuvense Big Jump kwam op gang !
Mijn duiken waren niet sierlijk. De tweede keer vergat ik zelfs waar het trapje nu eindigde en plonsde ik behoorlijk onverwacht in de Dijle met mijn kopje onder. Dijlewater smaakt nog niet eens zo slecht ... Het publiek keek lachend toe op al die dapperen die het vrij frisse water insprongen.
Marjo en Kiki zaten mij op de hielen terwijl ik probeerde stand te houden in de stroming wat half lukte. Het was erg fris maar bij bijna 22°C en een zachte westenwind had het Dijlewater een erg opfrissend, opwekkend effect.
En tenslotte de schrijver van deze blog die zich als een bever in het water voelde !
Het duurde allemaal helaas veel te kort en ik vind dat ze dit meermaals mogen organiseren ! Zo'n duik in een rivier waar je mee opgegroeid bent is voor een waterrat als ik het recept voor een totaal geslaagde dag. Zeker als je er dan ook nog eens een dwingende boodschap mee kan afdwingen.
Zelfs een paar honden kwamen mee met het baasje zwemmen !
Naast het standje van Natuurpunt Leuven en VHM was ook de Katholieke Universiteit Leuven aanwezig. Anna werkte hieraan mee.
Want het KU Leuven heeft een traditie in het tonen aan het publiek wat er zoal in de Dijle leeft, ze dreggen met netten dit kleine stukje Dijle af en tonen hun vangst. Onder andere professor Volckaert, een van de visserijspecialisten, legt uit wat het publiek zoal ziet in de verschillende bakken.
Zo was een van de schattigste dingen deze Riviergrondel (Gobio gobio).

En zo was er weer een namiddag voorbij gevlogen. Ik heb een intiemere kennismaking met de Dijle, waaraan Leuven haar ontstaan dankt, achter de rug. Het smaakte naar meer. Als u de kans hebt om bij u dichtbij in de natuurlijke wateren te springen, doe het. Het is een verfrissende en prachtige ervaring. Laat ons ijveren om deze ervaringen te behouden voor onze kinderen en kleinkinderen !

Het verslag op de lokale televisiezender ROBtv op Youtube.