"Et j'irai loin, bien loin, comme un bohémien, Par la Nature, - heureux comme avec une femme."
Arthur Rimbaud

zaterdag 6 maart 2010

Wetenschap van het leven

Zoals velen het al zullen weten ben ik een 2e jaars biologiestudent Minor Milieu aan de Katholieke Universiteit Leuven. Het is hard werken en vooral de niet-biologische vakken zoals fysica drijven mij soms wel eens op de spits maar de sfeer zit altijd goed en we weten ten allen tijde; we zijn wetenschappers van het leven aan het worden. Hieronder een paar sfeerbeelden van de laatste twee weken.

Dit is bij het practicum Ecologie, een practicum over Ideal Free Distribution met zebravisjes. De bedoeling was een 4:2 verhouding te realiseren met voedselverdeling. Echt gelukt is het niet want die vissen hadden de dag ervoor al eten gehad maar dat belemmert ons niet echt om er plezier in te hebben.

Ik in een practicum plantkunde, eventjes voor de vorm in 'n microscoop kijkend want de geoefende kijker zal iets raars opmerken. Dit was een preparatiepracticum, men ziet nog net ons materiaal liggen, sneeuwklokjes, om daarmee de levenscyclus van Angiospermen oftewel bedektzadigen te reproduceren in beeld.

Hier een doorgesneden Sneeuwklokje met het zichtbare vruchtbeginsel, Sneeuwklokjes zijn drietallige bloemen en bevatten dus ook 3 compartimenten in het vruchtbeginsel. Eveneens zichtbaar zijn de meeldraden. Deze foto is genomen op statief met mijn 18-55mm kitlens met 'n omgekeerde 50mm erop.

Een van de sprinkhanen in een experiment, volop aan het vervellen. Het lijkt net zo'n harmonicabus (dixit Jan M.). Dit experiment is tevens voor Ecologie en gaat over energiefluxen in een systeem. Wij wegen alles wat we in de kooi doen zoals de sprinkhanen en het gras en wij wegen alles wat eruit komt zoals oud gras, faeces, vervellingshuidjes en dode exemplaren. Op het eind van het experiment -na een week in ons geval- zouden uit de resultaten een conclusie moeten komen waaruit blijkt dat 90% van de energie in het gras verloren is gegaan en slechts 10% in de sprinkhanen opgenomen is. Deze 90% gaat verloren via respiratie en warmte. Of dit het geval is in onze set-up valt nog te bezien. De foto is genomen met flits door het glas van de kooi met als lens mijn 50mm fix f1.8.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten