"Et j'irai loin, bien loin, comme un bohémien, Par la Nature, - heureux comme avec une femme."
Arthur Rimbaud

woensdag 3 maart 2010

Een vliegende deur

Een tweetal weken geleden, op dezelfde zondag als de Sleedoornpagewandeling werd de Dijlevallei vereerd met een majestueuze bezoeker. Een vliegende deur zoals onze Noorderburen hem zo oneerbiedig beschrijven oftewel een subadulte Zeearend.

De Zeearend is een soort die zijn oorsprong vindt langs de rotsachtige Europese kusten zoals Schotland of Scandinavië of de afgelegen grote binnenmeren zoals in Oost-Europa. Zeearenden eten voornamelijk vis maar durven al 'ns andere prooien vangen zoals kleine watervogels. Deze soort wordt pas volwassen vanaf de leeftijd van 5 à 6 jaar, in de periode ervoor zwerven de jonge vogels vaak uit waarbij ze met hun spanwijdde van 182 tot 244cm moeiteloos grote afstanden kunnen afleggen, soms wel erg ver. De laatste tijd nemen de aantallen van deze bedreigde soort weer toe en zwerven er dus meer vogels uit. Er waren dit jaar al twee pleisterende vogels, een in Antwerpen op de Linkeroever en een in Wallonië. Dit Waalse exemplaar vond na een paar weken een andere pleisterplaats in ons eigenste Oud-Heverlee ! Door een beschadiging van bepaalde dekveren op de vleugel kon worden uitgemaakt dat het om hetzelfde individu ging.

De vogel werd op deze mooie zondagmorgen ontdekt door een van de bitterweinige vrouwelijke vogelaars in de Dijlevallei en bleef bijna een week hangen in het vijvercomplex dat in beheer is bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Ik ben zowat vier keer gaan kijken en telkens geraakte ik in vervoering. Het is een gigantische vogel die in de vlucht alle gewone roofvogels reduceert tot vlekken in de lucht. Ik heb er ook een foto van kunnen nemen met de extender, vrij lastig gezien de zware bewolking en uit de losse hand maar de vogel is mooi te zien.

Het was regionaal nieuws, hij haalde twee kranten en de regionale TV-zender en tientallen vogelaars uit verschillende provinciën kwamen naar onze landelijke gemeente om met deze wonderlijke vogel kennis te maken via hun telescopen en verrekijkers.

Hieronder nog een kwalitatief slechte foto -een kleine 5Mb compact camera op de telescoop- maar je kan heel goed de tekening op zijn rug zien en de donkere staart, aanduiding van een juveniele/subadulte vogel, in volwassen stadium wordt deze wit.



Meer informatie over de Zeearend en zijn Amerikaanse broer (zelfde ecologische niche) de Bald Eagle vind je op Wikipedia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten