Deze in normale toestand geleiachtige zwam, nu in zijn bevroren toestand vastgeketend in een vorm, is de Gele trilzwam (Tremella mesenterica) die Reinhardt mij aanwees in het Grootbroek natuurreservaat, Sint-Agatha-Rode. De foto is genomen met mijn Canon Powershot D10.
Hiervoor zochten Reinhardt en ik tevergeefs heel Gasthuisberg af en vonden we zo'n maand later toch nog terug in het domein van Abdij van Park, Heverlee : een "dikke vette Pestvogel" oftewel Bombycilla garrulus. Zijn naam is in het Engels een stuk aangenamer want dan wordt het "Bohemian wax-tail", een verwijzing naar de ronduit prachtige kleuren die bijna een wassen tekening lijken te vormen. Ze leven in Scandinavië en Siberië maar kunnen in onze contreien overwinteren, in sommige jaren spreken we zelfs van invasiejaren. Mijn Canon Eos met de 300mm lens uit de losse hand bij zware bewolking deed zijn best, dit vrouwelijke exemplaar liet zich soms heel graag en bevallig fotograferen.
De sneeuwrijke winter die wij nu beleven is een geweldige periode voor mooie waarnemingen, schuchtere dieren worden minder schuchter en zoeken hun voedsel, zich steeds minder aantrekkend van die eeuwige verstoorder; de mens.
dinsdag 28 december 2010
Twee leuke winterse waarnemingen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten