"Et j'irai loin, bien loin, comme un bohémien, Par la Nature, - heureux comme avec une femme."
Arthur Rimbaud

woensdag 9 maart 2011

Op vogelpad

Well, she laments, sir, for it,
that it would yearn your heart to see it.
Her husband goes this morning a-birding

The Merry Wives of Windsor, Shakespeare (1602)

Zondag 27 februari. Voor deze vogel laten wij een deel van onze zondagse rust varen op weg naar zee voor een rustig dagje vogels kijken. Dit is een vogel die half vogelkijkend België (en Nederland) in rep en roer heeft gezet. Dit is een Grote trap (Otis tarda), een zeldzame dwaalgast die sinds 1987 niet meer in ons land gezien was. Op deze zonnige dag vulde ik een belofte in die ik aan mijn peter Désiré gedaan had een paar jaren terug : eens zouden we naar de Uitkerkse polders gaan en vandaag is het eindelijk zover. Maar deze vogel konden we ook niet laten schieten; ook voor mijn peter was het een nieuwe kennismaking in zijn ruim zestig jaar ervaring als vogelkijker. Deze bewuste dag toeren we dus rustig rond met de Peugeot 407 en stoppen geregeld om samen met Roel en Pieter de omgeving af te zoeken. Een Grote lijster (Turdus viscivorus) zingt in een boom terwijl enkele Stormmeeuwen (Larus canus) de akkers afschuinen maar nog geen spoor van het beestje. Dit duurde tot we besloten een doodlopend straatje eens in te rijden waar nog geen enkele "vogelaar" stond en ja hoor : we hadden hem ! Rustig kuierde het beestje van zowat 4,5 à 8 kilogram -voor de mannetjes- rond in de weide tussen de knotwilgen. Het nieuws ging als een lopend vuurtje rond dankzij een keuterboertje op de fiets en in een mum van tijd zijn wij omsingeld door meerdere vogelaars, een stuk of twintig waaronder zelfs Nederlanders en Fransen. Ik slaag erin om met de Canon Powershot een foto te nemen door de telescoop van Pieter waarvan de kwaliteit nog aannemelijk is. Voor de gewone lenzen zit deze vogel voor mij een beetje te ver.

Na lang genieten verlaten we de inmiddels zeer drukke doodlopende straat, via de serres door om, onder het gezang van opnieuw een Grote lijster, de rit opnieuw aan te vatten richting Nieuwpoort. Hier aan de monding van de IJzer gaan we in de felle en koude wind op zoek naar de steltlopers die de slikken afzoeken, ondanks de koude is het een prachtige dag en we genieten volop van de frisse zeewind die zelfs een Jan-van-Gent (Morus bassanus) meevoert binnen het bereik van de telescoop !

Verschillende Wulpen(Numenius arquata) slenteren rond in het gebied.

Roel is duidelijk in zijn schik met het mooie weer.

Uitgedroogde Doornappel (Datura stramonium) staat met enkele plantjes te pronken aan de kijkhut.

Roel en Pieter zoeken naar mogelijke Fraters (Carduelis flavirostris).

En ook mijn peter Désiré geniet van een dagje uit met het jong volk.

Door de sterke wind werd elk manoeuvre van de zeilers een waar huzarenstukje in de hevige golfslag van de Noordzee.

De pier staat helemaal in het teken van de sportvisserij.

Een Paarse strandloper (Calidris maritima) liep temidden van de Kanoeten (Calidris canutus) langs de golfbreker, op zoek naar een hapje.

Uiteindelijk sluiten we af in onze bedoelde bestemming : de Uitkerkse polders. We mikten vooral op een zichtwaarneming van Velduil (Asio flammeus) en jawel hoor : na een tijdje rondwandelen vliegt er eentje vlak voor ons op vanachter het paaltje waar hij verscholen zat. Te vlug voor een foto want verrast als wij zijn volgen wij deze prachtige vogel met de verrekijkers om zo de markante koptekening en de typische half glijdende vlucht in ons op te nemen. Jammer genoeg verdween hij kort erna in het hoge riet en we hebben hem niet meer terug gezien. Vorig jaar is het mij wel gelukt er eentje te fotograferen, en ondanks de fotografische mislukking was ik toch heel gelukkig met zo'n mooie ervaring. Daarom doen we het ook en de energie om door te zoeken naar andere leuke vogels zoals bijvoorbeeld een Zwarte ruiter (Tringa erythropus) blijft aanwezig zoals Pieter hier bewijst.

De avond valt over de uitgestrekte polders die in samenwerking met de lokale boeren beheerd worden door Natuurpunt. Het is een winters toevluchtsoord voor horden ganzen en vele steltlopers.

Een deel van mijn materiaal dat ik altijd meesleur op dagtochten als deze. Het was een prachtige en leerrijke dag met enkele nieuwe vogelsoorten voor mijn lijstje en weer een reeks mooie indrukken. De "vogelaarsdagen" aan zee zijn en blijven een goede gewoonte ...

3 opmerkingen: