"Et j'irai loin, bien loin, comme un bohémien, Par la Nature, - heureux comme avec une femme."
Arthur Rimbaud

vrijdag 9 juli 2010

Summer Birding - Ijzermonding

Outside the blue
in a sea of green
A whale wails
the lonesome days
of the foamy waves

Return to Wilderness - VAG

Achtentwintig juni, ik heb nauwelijks de tijd gehad om te wennen aan het idee om tweeëntwintig jaar te zijn -tjonge, dat gaat snel eenmaal de twintig voorbij- of ik sta al terug paraat om met Roel en Pieter vogels te gaan spotten aan onze Belgische kust, nu ook gecombineerd met planten en insecten. Na de onvermijdelijke opstoppingen in Bertem en op de Brusselse ring konden we vlot doorrijden en kwamen we rond 9 uur in Nieuwpoort aan, in de jachthaven lagen de boten wit te blinken in de felle ochtendzon terwijl het water zacht om hun boegen kabbelde. Zoals beschreven in een eerdere post is de Ijzermonding niet alleen van groot recreatief maar sinds een tiental jaar ook van groot natuurlijk belang, gekaderd in het "Plan Zeehond". De voormalige militaire terreinen boden de nodige rust aan de vele broedvogels en steltlopers en gaven typische kustplanten een kans.

Het Plan Zeehond heeft zijn naam niet gestolen, vooral in de wintermaanden is dit een letterlijke thuishaven voor Gewone Zeehonden (Phoca vitulina).

De weiden en boerderijen naar Lombardsijde toe waar talrijke akker- en landbouwsoorten zoals Boerenzwaluwen (Hirundo rustica) hun gading vinden. De polderkoeien vinden het allemaal best.

Een impressie van vogelaars in Nieuwpoort : de kerk is op de achtergrond te zien, aan de linkerkant is het militaire kwartier Lombardsijde, aan de rechterkant het eigenlijke reservaat en vaargeul.

Het is zomer dus vele typische wintergasten onder de steltlopers missen we vandaag en we zitten nu net in een dalperiode voor dagvlinders dus ook op dat vlak vallen er niet direct grote ontdekkingen te doen maar wat we zien vandaag is genoeg om een natuurliefhebber voldoening te geven. In de vijftig individuen Bergeenden (Tadorna tadorna) struinen de randen van het reservaat af en de Vlaamse schapen, een bijna verdwenen ras, voeren al grazend het beheer uit. Ze kunnen tegen een stootje en hoewel het geen goede vleesopbrengsten biedt is het Vlaams schaap al te overvloedig in melk en wol. De beroemde Middeleeuwse Vlaamse lakenindustrie haalde haar wol voornamelijk van dit schaap af.

Een Vlaams schaap.

Wat planten betreft troffen we vooral soorten van schrale(re) gronden aan zoals Teunisbloemen (Oenothera sp.), Avondkoekoeksbloemen (Silene latifolia subsp. alba), Gewone reigersbek (Erodium cicutarium), Muurpeper (Sedum acre) en dergelijke aan. Wat vlinders betreft vielen vooral de Hooibeestjes (Coenonympha pamphilus) op, voor mij een eerste waarneming buiten de kalkrijke gronden van Torgny.

Een Teunisbloem, een soort die van nature voortkomt in Amerika maar inmiddels is deze opvallend grote plant ingeburgerd in de Oude Wereld. Dit is mogelijk de Grote teunisbloem (Oenothera glazioviana).

Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris)

Uiteindelijk komen we aan de vaargeul waar zowel Visdiefjes (Sterna hirundo), druk jagend op vis, als een occassionele Grote stern (Sterna sandvicensis) voorbij zoeven vergezeld door de klassieke meeuwensoorten. In de havengeul zelf valt vooral het grote aantal Oorkwallen (Aurelia aurita) op.

Met zo'n prachtig zomerweer was het een druk komen en gaan van de zeilboten met veel gezwaai en af en toe een scheepstoeter om de mensen op wal aan te kondigen dat het nu echt wel zomer is.


De Visdiefjes speuren gretig naar geschikte geschubte prooien.


Hout aan de kust geeft soms een prachtige verweerde uitstraling onder de invloeden van tijd, tij, zout, wind en water.

De Pier.


En om de dag in Nieuwpoort af te sluiten kwam een "Robotapke" (Roodborsttapuit,Saxicola rubicola) ons nog een goedendag wensen.

Na deze toch wel boeiende voormiddag gingen we nog naar de duinen van Raversijde (Bokkenorchis (Himantoglossum hircinum) en Graspiepers (Anthus pratensis)) en de Fonteintjes in Zeebrugge om de dag af te sluiten in Baai van Heist dat in een volgende post uitgebreid aan bod komt !

2 opmerkingen: