"Et j'irai loin, bien loin, comme un bohémien, Par la Nature, - heureux comme avec une femme."
Arthur Rimbaud

dinsdag 6 november 2012

Vina liques

sapias, vina liques, et spatio brevi
spem longam reseces. dum loquimur, fugerit invida
aetas: carpe diem quam minimum credula postero.

wees wijs, zeef de wijn en tot een kort tijdsbestek,
moet je de lange termijn inkorten. Terwijl wij praten ontsnapt de jaloerse
tijd: pluk de dag en reken zo min mogelijk op morgen

Horatius - Ode 11, Boek 1 (Vertaling Hermeneus 1993 nr. 5)
In Vlaanderen is er al geruime tijd een traditie aanwezig om landbouwbedrijven over het hele grondgebied open te stellen voor geïnteresseerde bezoekers op de "Dag van de Landbouw". Zo kunnen mensen van dichtbij kennismaken met de hedendaagse landbouw en de mensen erachter. Het is ook een goede promotie voor producten van eigen streek. De bezoeker ziet wat er gebeurt achter de schermen om het product te verkrijgen dat hij of zij met veel plezier en smaak op de huiselijke tafel neerzet.
Een van die bedrijven die iedere keer meedoen is Chardonnay Meerdael, de streekchampagne van de Dijlevallei. Hun wijngaarden liggen op de zuidgerichte zandlemige hellingen van Vaalbeek, leunend tegen de bosrand van het Meerdaalwoud.
De familie Vleminckx begon met planten in 1994 en inmiddels hebben zij al diverse prijzen gewonnen voor hun sprankelende drank. Momenteel telt hun domein 60 000 wijnstokken van de Chardonnay druif. Dit is niets nieuws. In de 12e eeuw reeds werd er wijn verbouwd op deze heuvels rond Leuven, tot ver in de 16e eeuw was dit, met vallen en opstaan, een aanvullende lokale nijverheid. Na de godsdienstoorlogen viel alles stil tot het de laatste decennia terug aan belangstelling won hier in de Dijlevallei en ook in de meer noordoostelijke Hagelandse heuvelstreek.
De Chardonnay druiven zijn dé druivensoort bij uitstek voor onze streken door hun brede aanpassingsvermogen aan klimaat en bodem. Zij leveren wijnen, in dit geval mousserende wijn, die in een koel klimaat een frisse, fruitachtige (appel) smaak in de mond nalaten. Voor één fles Chardonnay Meerdael is er één struik nodig. Momenteel ligt de jaarlijkse productie rond de 40 000 flessen door het uitvallen van 20 000 struiken na slechte voorjaren en strenge winters. Een problematiek waar andere Vlaamse wijnboeren ook mee kampen. Een uitstekende reportage over de opkomst en toekomst van de Vlaamse wijnbouw kan je op vilt.be vinden.
De bezoekers komen ieder jaar in steeds grotere getale, het open terras met allerhande druivenproducten en natuurlijk de Chardonnay Meerdael werd dit jaar sterk gesmaakt in het zonnetje. Ook de gratis gidsbeurten rond het domein zijn een echt succes.
Voor de landbouwbedrijven is het ook een uitstekende gelegenheid om hun product in de kijker te zetten.
En voor de hond, een gelegenheid om aandacht op te eisen en rustig te soezen in de schaduw ...
Voor mijn grootmoeder Hilda ook een gelegenheid ... om stiekem een paar glaasjes te drinken.
Ondertussen worden de toekomstige flessen al bereid, hier zijn de vaten voor de eerste gisting van de suikers naar alcohol.
De druiven worden eerst geoogst met een speciale machine die de wijnstokken doet trillen. Na het oogsten worden de druiven met 250 kilogram tegelijk geplet in een draaiende cilinder, het sap wordt dan naar de gistingsvaten gevoerd.
Na de eerste gisting wordt de wijn, want dat is het dan, op flessen gebotteld en voegt men terug gist toe om een tweede gisting op de fles te starten. Door de afgesloten fles blijft het CO2-gas in de vloeistof, in tegenstelling tot de vaten waar de CO2 uit ontsnapt. Het is dit gas die voor de sprankelende belletjes zorgt in de wijn. Een mousserende wijn is geboren. Deze tweede gisting gebeurt in een koelkamer om de gisting gecontroleerd te laten verlopen en de flessen worden langzaam gekeerd zodat de gist zich verzamelt in de flessendop. Na het afslaan van de flessendop vliegt deze gist eruit onder de hoge druk die in de fles inmiddels gevormd is geweest. Dit is een kunst op zich om het netjes en goed te doen.
Wijngids Jan Vandezande legt de principes van de tweede gisting uit en toont een fles met de gist die zich in de dop verzameld heeft. Na het afslaan van de kroonkurk en het verwijderen van de gist kan men de kurk erop zetten en dan is de schuimwijn klaar. De hele cyclus van oogst tot fles duurt ongeveer zes tot acht maanden naargelang de wijnsmaak die men wenst te bekomen.
Tenslotte kan je dan op een terrasje gaan zitten, met een glaasje Chardonnay Meerdael in jouw hand, de dag en de zon overpeinzend ...
Want wijnboeren zijn inherent levensgenieters, zij gaan vol liefde met hun product om en gunnen zichzelf een extraatje, zoals een oldtimer Porsche Diesel tractor... Een filosofie waar ik best mee kan leven !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten