"Et j'irai loin, bien loin, comme un bohémien, Par la Nature, - heureux comme avec une femme."
Arthur Rimbaud

zaterdag 2 juli 2011

Sleedoornlikeur

Ook als bioloog moeten we ons bewust zijn van duurzaamheid en aanmoedigen tot het gebruik van streekeigen producten waardoor transportkosten en CO2 en aanverwanten sterk verlaagd kunnen worden. Bovendien kan dit een leuke ontdekkingstocht bieden van jouw streek. Uit de Leuvense regio hebben we alvast het volgend receptje, met dank aan mijn peter Désiré Vanautgaerden : Sleedoornlikeur op grootmoeders wijze.

Recept en werkwijze Sleedoornlikeur :

1. bessen plukken als ze( niet al te) rijp zijn (afhankelijk van het seizoen in augustus en september.)

2. Nooit bessen plukken langs autowegen wegens vervuiling, liefst in een natuurgebied of holle weg.

3. Bessen wassen in koud stromend water en laten uitlekken in zeef. Men kan ze ook het beste ontpitten om de bittere bijsmaak hiervan te vermijden.

4. Pruimpjes zo droog mogelijk maken en invriezen in zakjes van 300 gram.

5. Na een paar dagen kan je aan de slag: pruimen laten ontdooien, in glazen pot brengen (liefst met deksel) , 120 à 180 g kristalsuiker overgieten en dan de fles (goedkope)vodka erover.

6. Het geheel 2 maanden laten rusten, als het kan op een plaats waar er wat zonlicht bijkan (dit is echter niet noodzakelijk!)

7. Je ziet na enkele dagen de kleur verschijnen, van kleurloos naar rood.

8. Na de rusttijd filteren door gewone papieren koffiefilter of door neteldoek.

9. De fles in de koelkast zetten en : santé! Lekker! Drinken met maten en met mate! Fijn als aperitief.

1 opmerking:

  1. ik heb nog een fles staan van afgelopen jaar, met minder suiker en echte hasseltse jenever ;)

    BeantwoordenVerwijderen