"Et j'irai loin, bien loin, comme un bohémien, Par la Nature, - heureux comme avec une femme."
Arthur Rimbaud

dinsdag 27 december 2011

Seizoenaal Mollendaal

To find the universal elements
enough; to find the air and the water
exhilarating; to be refreshed by a
morning walk or an evening saunter...to
be thrilled by the stars at night; to be
elated over a bird's nest or a wild flower
in spring - these are some of the rewards
of the simple life.

John Burroughs
De herfst neemt het land in een houvast vooraleer de winter zal overnemen. De lucht krijgt een palet pastelkleuren toegereikt die de zomer nooit kan bieden. De lucht lijkt zachter, melancholischer.

Nevels verzachten eveneens wereldlijke contouren. Koude druppels verzamelen zich op mijn voorhoofd. Ik ben klaar voor een winter die dit jaar zeer lang op zich laat wachten.

Want ondanks enkele natte sneeuwbuien blijft het onnoemelijk warm voor de tijd van het jaar en 2011 breekt zelfs het record van 2007 van gemiddeld het warmste jaar ooit in België sinds het begin van de metingen in 1833 in Ukkel door het KMI.

Regendruppels congregeren op een dor eikenblad.

Ook in het Meerdaalwoud, hier in het gedeelte "Mollendaalbos", wordt er gerecycleerd in de onthaalsinfrastructuur. De palissade rond de nieuwe picknickbank bestaat uit gekliefd eikenhout dat bovenkwam bij de heraanleg van de druk bereden -voor bosexploitatie- Weertse dreef. Dit hout werd tot in de jaren '60 gebruikt als fundament van de dreefwegen en na soms eeuwen in steeds vochtige grond is het helemaal uitgehard en opgewassen tegen klimaatsinvloeden. De boswachters besloten om er deze picknickbank mee te ommuren als historische referentie naar de palissades die men tot begin 19e eeuw in de bosranden gebruikte om wildschade te voorkomen.

Mollendaalbos bezoek ik bijna elke dag met Darko, alleen al omwille van de grote diversiteit; open dennenbossen met ondergroei van Struikheide (Calluna vulgaris) en Blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus) ...

... over open plekken en bosranden die begraasd worden door Reeën (Capreolus capreolus)...

... tot gesloten beuken-, eiken-, of berkenbosjes, Mollendaalbos is een ganse gradiënt aan bostypes die steeds weer verrassingen opleveren.

Door hun diversiteit bieden Mollendaal plateau en vooral Mollendaalbos voor ieder wat wils, zelfs voor boomklimmers zoals Martijn.

Af en toe loopt dat al 'ns mis ... gelukkig heeft Martijn de reflexen van een Sciurus vulgaris.

Zijn klimtalenten komen van pas bij het documenteren van deze ellipsvormige heksenkring van een soort trechterzwam met een laterale doorsnede van ongeveer 25 stappen, ongeveer 25 meter. We filmen de hele ronde.

Ook andere zwammen blijven boeien zoals dit Geweizwammetje (Xylaria hypoxylon).

Soms lijkt het zelfs of het afval van onze dissectiepractica in het bos gesmeten werd, gelukkig niet, het zijn rare zwammetjes die voorlopig de naam Zakjestrilzwam (Ascotremella faginea) opgeplakt krijgen.

Niet alleen voor klimmers, maar ook voor fotografen is dit gebied steeds weer een voldoening schenkend onderwerp zoals Lore demonstreert met haar nieuwe Canon Eos 600D.

Mijn zes jaar oude Canon Eos 350D laat zich niet kennen tegenover zijn nieuwe broertje, met de f1.8 50mm lens op deze mooie herfstdag is het licht prachtig te vangen op gevoelige plaat...

Natuurlijk, naast cultuurhistorici, klimmers en fotografen is dit bos ook zeer aanlokkelijk voor actieve Border Collies zoals Darko die maar al te graag over de paadjes dartelt, de helft van de tijd met een stok in zijn bek geklemd.

Tenslotte is Mollendaalbos en bij uitbreiding Meerdaalwoud uitstekend geschikt voor biologen zoals Martijn, Lore, Rein en ik !

Ga erheen voor een namiddag, dit bos verveelt mij na drie jaar intensief bewandelen nog steeds niet !



Noot van de auteur : Sommige foto's werden met de Canon Powershot D10 gemaakt, anderen met mijn Canon Eos 350D.

4 opmerkingen:

  1. 600D of 350D," the most important part of a camera are the 12 inches behind it" ('k geloof Ansel Adams begin 20e eeuw, is nooit volledig tot me doorgedrongen ;) )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben van dezelfde mening als Ansel Adams, als je begint met een goede camera zoals mijn 350D en je leert die door en door kennen en met de goede lenzen kom je heel ver :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een leuk verslag..de actie van de boomklimmer is :) ...Een goed en gezond 2012
    Groetjes Henk

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Erg bedankt Henk, voor jou ook 'n mooi natuurjaar vol leuke waarnemingen gewenst ! :)

    BeantwoordenVerwijderen