En wij die met de leeuwerik meezongen: "Juuzeke, mak in den hemel koome, 'k zal noët nemie vloeke, akkerdjiiie ... akkerdjiiie ... akkerdjiiie ... !Een liedje van de Bierbeekse dorpsjeugd uit de jaren '30, een quote uit Amand van de garde vertelt
Koen vergezelt ons op een wandeling begin Juli, op zoek naar de diverse bloeiende plantjes langs de bermen die we proberen op naam te brengen.
Een ongedetermineerd Klokje (Campanula sp.) die paars de avondzon reflecteert.
Langs de rand van het bos vliegt een Zwarte specht, tuk op levende beuken zal deze mooie vogel vast ergens in een van de machtige dreven nestelen. Een ree kijkt verschrikt op tussen de bomen door als Darko luid blaffend zijn instinct van vee drijven laat gelden, ik moet alle moeite doen om hem bij mij te houden. Het broedseizoen is voorbij en het hout mag hier weer gehakt worden, meterslange boomstammen en duizelingwekkend hoge houtstapels wisselen elkaar af langs de paden.
Jan en Pieter bedwingen een van de grootste houtstapels.
We bevinden ons op Mollendaal plateau, begrensd door Mollendaal, gehucht van Bierbeek, Mollendaalbos, dat deel uitmaakt van Meerdaalwoud, en La Misère, een gehucht van Bierbeek en Beauvechien. We zitten tegen de taalgrens en sommige Walen wonen hier met hun oude boerderij en hun honden die maar al meelopen met Darko. "Vous'êt Flamand, vous ?" komt van een oudere vrouw die haar Bingo amper in bedwang kan houden. "Oui, mais je parle le français." en een kort gesprek ontstaat zoals gewoonlijk tussen hondeneigenaren, ondertussen maken ook de honden kennis.
Mollendaal en Bierbeek staan bekend om hun grote hoeven waaronder ook vierkantshoeven. Hier ziet u een mooi detail van zo'n hoeve.
Een van de oudste gebouwen dat zelfs nog een oude waterput met zwengel heeft.
Darko met een van de boerenhonden, de opperste concentratie is vereist voor zulke kennismakingsronden.
Over het graan vliegen de boerenzwaluwen, tarwe dat later zal afgereden worden : het is een droge maand Juli geweest en de oogst is barslecht. Gerst en vlas wisselen af met maïs en boontjes terwijl een Buizerd in een dennenbosje of op een paaltje loenst naar de velden, belust op een lekker mals beestje.
Een Fiat tractor staat oranje te rusten op een net afgereden vlasveld.
Het gebrul van de pikdorsers vertelt ons dat Augustus eraan komt.
Af en toe vergezellen andere Border Collies ons, zoals hier Darko's zusjes Lexie (meest links), Darko zelf en Lika met Iris, de twee puppies.
Lika, hier tweeënhalf maand oud, kijkt gelaten toe hoe Darko en Lexie (elk negen maand oud) stoeien.
Darko blaast even uit in de weldoende schaduw na zoveel lichaamsinspanning.
Mollendaal is een boerengehucht volgeplant met gewassen en kapelletjes. Een stuk of drie vond ik al op mijn wandelingen en er zullen er ongetwijfeld nog veel meer staan.
En ook grotere kapellen zijn er te vinden zoals dit bakstenen gebouw uit 1896 voor de Heilige Sint-Bernardus. Het zit op de rand van een diepe holle weg gebouwd en een met schaarse stenen bedekte trap voert j erheen. Binnenin is een houten plaat ingemetseld met de woorden "Heilige Sint-Bernardus, bescherm ons vee." Sint-Bernardus was de stichter van de Cisterciënzen die soberheid nastreefden. Bernardus maakte zich in de 11e eeuw zorgen over de weelde van het Cluny klooster die de arme dorpelingen enerveerde en haaks stond op de Bijbelse geschriften die soberheid en arbeid predikten. Ora et labora werd hun lijfspreuk : Bid en werk. Een kolfje naar de hand van de Vlaamse boeren.
Al kan bij diezelfde Vlaamse boeren ook wel 'ns een mopje vanaf.
Tenslotte is er nog de grootste kapel op het plateau, net over de taalgrens, die in vroegere tijden diende om de misdiensten te herbergen bij gebrek aan een kerk in Tourinnes-la-grosse. La Chapelle du Rond Chène werd in 1768 voltooid.
We volgen op sommige stukken de Schavaaiwandeling, "schavaai" komt van schaarhout : het snoei- en gekapt hout dat men per perceel verkocht, dat is nu nog steeds gebruikelijk. De Schavaaiwandeling begint aan de kerk in Bierbeek en brengt je over 7 kilometer langs een afwisselend landschap van holle wegen, velden op het plateau en het Mollendaalbos.
Een van de holle wegen.
Een Bruin zandoogje (Maniola jurtina) geniet van een nectarmaaltijdje dichtbij Brise-Tout, de boswachterswoning.
Een machtige groene John Deere heeft hier goed werk geleverd.
Na twee maanden zomer op het plateau begint de herfst haar vingers uit te spreiden, de braambessen rijpen in de zon en zullen spoedig een bitterzoete herinnering zijn naar zomerse genoegen ...
--Alle foto's werden gemaakt met mijn Canon Powershot D10 op wandelingen met Darko in juli en augustus 2010 op het plateau--
Prachtige wandeling die ik vorig jaar nog gegidst heb. Sophie
BeantwoordenVerwijderen