"Et j'irai loin, bien loin, comme un bohémien, Par la Nature, - heureux comme avec une femme."
Arthur Rimbaud

vrijdag 8 juni 2012

World Ocean Day

Where did we go?
Where did we go?
I realize that we have lost reality
keeping on popping questions
no one answers freely
Where did we go?
Where did we go?

Is our love at sea?
I don't know now
Missing out on lee
with every single wave

Ozark Henry - At sea
Het is vandaag World Ocean Day om het brede publiek duidelijk te maken dat het niet goed gaat met onze oceanen. Ik sprak eerder al over de overbevissing in de Noordzee en Atlantische oceaan maar het probleem is helaas wereldwijd. En dat is niet het enige. Ook vervuiling blijft een belangrijke negatieve rol spelen.
Kijk maar naar het bovenstaande prentje die de vervuiling door de mens in de kaart brengt, iets waar wij in onze dagelijkse levens goed aan kunnen verhelpen door iets minder plastic te kopen en na te denken bij het weggooien van afval. Kijk vooral naar het aandeel sigaretten : maar liefst twee miljoen ton per jaar. De gevolgen zijn navenant. Chris Jordan wist het treffend te vatten in zijn toch wel schokkende film "Midway" (die je vrij kan bekijken op deze link), waarin hij alleen maar karkassen van Albatrossen filmt die hij aantreft op een eiland. Allen vergaan en wat blijft achter ? De vele rotzooi en plastic die in hun lijven vastzaten die ze inslikten bij hun jacht op vissen en dergelijke. Het is beklemmend. Niet alleen exotische albatrossen hebben er last van, onze Noordse stormvogels en andere zeedieren hebben er evengoed last van !
Dan hebben we het nog niet eens over falend beleid (zoals voor onze eigen Bruinvissen die verdrinken in recreatieve visserij-warrelnetten) al zetten we wel stappen in de juiste richting met onder andere de bescherming van 1/3e van onze eigen Noordzeekust omwille van de toch wel speciale ondiepe zandbanken en schelpkokerworm-riffen. Maar het blijft een eeuwige strijd tegen politieke onwil en geld want ook de klimaatsopwarming bedreigt de oceanen, en niet enkel door temperatuur maar vooral door het verhoogde gehalte aan CO2 dat verzurend werkt. Koraalriffen sterven al af. Bij een stijging van de zeespiegel zoals door diverse mathematische modellen voorspeld zullen deze koraalriffen ook langzaamaan verdwijnen. Het zijn maar enkele voorbeelden.

Het is een grimmig plaatje. De aarde nadert een kritiek omslagpunt zoals deze paper (link) die onlangs nog in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift Nature verscheen, aantoont. Het wordt tijd om te reageren. Actie. Iedereen een klein beetje zorgt voor een groot geheel.
Voor de wereld waarin wij leven. Voor onze kinderen...

Wat je ook doet vandaag, denk even aan onze oceanen, denk even aan de dag van morgen ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten