Deze vijvers zijn kunstmatig aangelegd in de 17e eeuw in opdracht van de hertog van Arenberg, de vijvers kwamen waar vroeger een groot moeras was : de benedenloop van de Vaalbeek die zijn naam gaf aan het gelijknamig dorp. De totale lengte van de vijvers bedraagt meer dan een kilometer en kennen diverse functies. Het Zoet Water werd onlangs beschermd als landschap.
De eerste vijver, langsheen de Waversebaan (Oud-Heverlee), heet de Molenvijver. Het huidige café "In de Molen" was de vroegere watermolen. Deze vijver werd door de gemeente nu ingericht als leervijver. Borden geven er informatie over de fauna en flora van het Zoet Water. De tweede vijver is de Huisvijver. Aan het "Spaans Dak" kan men roeibootjes huren nabij de -nu omgevallen- grote betonnen Vliegenzwam op het eilandje. De derde vijver of de Hertsvijver wordt nu gebruikt als visvijver. De vierde vijver heet de Geertsvijver -gelegen tegen een bosreservaat en rustige haven voor watervogels, die van de vijfde en naamloze vijver gescheiden wordt door de Maurits Noëstraat. Deze vijfde vijver heeft een eilandje waarop Moerascypressen groeien.
De roeibootjes op de tweede vijver.
Langs deze vijvers loopt een pad -soms zelfs met hout verhoogd- met aan de andere kant het bronbos waar in de heuvel talrijke bronnetjes ontspringen en zo de Vaalbeek -die door de vijvers loopt- nog steeds voeden. Een van deze bronnetjes is de "Minneborne", een plaatsje waar in een niet zo ver verleden verliefde paartjes naartoe fietsten om even alleen te zijn, vandaar de naam. Aan deze bron wordt het waterkwaliteit maandelijks tot tweewekelijks opgevolgd en van heel de gemeente Oud-Heverlee tot Leuven toe komen mensen met 5- of 10-literflessen om deze te vullen met het koude bronwater. Deze bron ligt tussen de derde en vierde vijver in, vlakbij de mooi gerestaureerde barokke kapel O.L.V. van Steenbergen.
De oorsprong van deze kapel moet worden gezocht in een Mariabeeldje, dat was bevestigd aan een oude eik in het bos ten zuiden van de vijvers. Omstreeks 1600 bleken daar wonderen te gebeuren. Mensen, die leden aan "hete koorts of moeraskoorts" vonden er genezing. In 1606 werd dan overgegaan tot de bouw van een eerste kapel. Sinds 26 februari 1980 is de kapel van O.L.V. van Steenbergen een beschermd monument. Elk jaar op 15 augustus gaat er een processie uit rondom de vijvers. Deze traditie wordt al meer dan 100 jaar in ere gehouden. Een uniek evenement dat men absoluut niet mag missen waar ook lokale Vendelzwaaiers en fanfare "De Weergalm" aan de slag gaan.
De onlangs gerestaureerde kapel verwelkomt iedereen met een imposante gevel.
Een andere getuige van het 17e-eeuwse verleden is deze vervallen halfronde toren die in 1667 gebouwd werd.
Het Kouterbos zelf is vooral een beukenbos met de vernoemde bronnen in het dal. Ze wordt geflankeerd aan westelijke zijden door uitgestrekte weiden waar de paarden van de manège Meerdaalhof staan.
Een detail van een oud hek.
Een landschap achter het Kouterbos.
De Zoete Waters mogen dan heel recreatief zijn, natuur is er toch nog vrij divers aanwezig zoals ik meermaals vastlegde met de Canon Powershot D10. Darko was weer gelukkig met de mooie wandeling en 't traditionele spelletje met de apporte, meer heeft onze Border niet nodig...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten